Graag ontmoeten
we u in ons kerkje,
tijdens één van de
activiteiten

Activiteiten

header2

Regio-inspiratiedag met Hein Stufkens, in Bennekom

Na de inspirerende regiocursus van het vorige seizoen in Lunteren zijn wij blij dat Hein Stufkens weer helemaal uit Cadzand wil komen om ons opnieuw te inspireren.
Alle mensen willen gelukkig zijn, maar ze weten niet precies wat hen gelukkig maakt. Dat zei de Romeinse filosoof Seneca al in de eerste eeuw. Maar in diezelfde eeuw was er een leraar die haarscherp wist wat een mens gelukkig maakt: Jezus van Nazareth. In zijn beroemde Bergrede heeft hij dat samengevat.
Die Bergrede is een revolutionaire tekst, die door de eeuwen heen velen heeft geïnspireerd, onder wie Tolstoj en Mahatma Gandhi. Maar het is ook een tekst die op grote weerstand stuitte. Op allerlei manieren hebben theologen en machthebbers geprobeerd de inhoud ervan onschadelijk te maken.
In de Bergrede is de kern van de christelijke boodschap samengevat: het overstijgen van de ik-gerichtheid. En die boodschap heeft veel parellellen in andere grote spirituele en filosofische tradities, die eveneens zeggen dat geluk alleen te vinden is waar de mens de beweging maakt van selfishness naar selflessness. De vraagt om een spirituele revolutie, die misschien in onze tijd urgenter is dan ooit.

Programma:
10.30 - 12.30 u  Lezing met gesprek: ‘De Bergrede, grondwet voor geluk’
12.30 - 13.30 u   Lunch
13.30 - 16.00 u  Workshop rond het thema van de dag
En er zal zeker ook af en toe een lied klinken!

Hein Stufkens (1947) is filosoof,(zen)leraar, spreker, schrijver en dichter. Van zijn hand verschenen zo’n dertig boeken: beschouwend werk, romans en gedichten- bundels. Ook werkte hij mee aan tal van TV- en radioprogramma’s op levens- beschouwelijk gebied. Sinds 2001 woont en werkt hij in Cadzand, waar hij samen met zijn vrouw Brigitte Stufkens-Geerlings het franciscaans georiënteerde bezinnings- en cursuscentrum ‘La Cordelle’ stichtte. Behalve door de Jungiaanse psychologie en de westerse christelijke mystiek en gnosis is hij ook geïnspireerd door de wereld van het zenboeddhisme. Hij schreef onder meer: ‘Spiritualiteit als levenskunst’ en ‘De Grondwet voor Geluk’. Voor informatie over de activiteiten en publicaties: www.lacordelle.nl

Tijd:        10.30 - 16.00 uur
Plaats:    De Ontmoeting, Emmalaan 1 Bennekom
Kosten:   € 30 leden, € 40 niet-leden (lunch inbegrepen)
Opgave: Johanna Scholte, jsm.scholte@gmail.com

Zaterdag 23 februari van 10:30 tot 16:00 uur

Vrijzinnig Lunteren werkt samen met andere Vrijzinnigen in de regio Zuid-West Veluwe Vallei: Ede, Bennekom, Veenendaal, Rhenen, Renkum, Wageningen. Voor hun activiteiten zie onderstaande links:

Search