Vrijzinnig geloven is een vragende manier van geloven

Columns

Header2
blauwe druifjes

Zondagsbrief Pasen

 

Om de Paasochtend mee te beginnen: https://www.youtube.com/watch?v=t4R-EdjhX-Y Groter dan ons hart Tekst: Huub Oosterhuis melodie: Antoine Oomen

Gij die geroepen hebt ‘licht’ en het licht werd geboren,

en het was goed, het werd avond en morgen tot op vandaag.

Gij die geroepen hebt ‘o mens’

en wij werden geboren,

Gij die mijn leven zo geleid hebt tot hiertoe

dat ik nog leef.

Omdat Gij het zijt, groter dan ons hart,

die mij hebt gezien, eer ik werd geboren.

Klik op de onderstaande link om mij te zien en te horen (onderstaande tekst). En ga daarna door naar de link van het slotlied. https://www.youtube.com/watch?v=pI5ys4nUlAw

Ik lees uit de Bijbel in gewone taal uit het bijbelboek Lucas hoofdstuk 24 vers 1 t/m 8. Op zondagochtend gingen de vrouwen heel vroeg naar het graf. Ze hadden de olie bij zich die ze klaargemaakt hadden. Maar toen ze bij het graf kwamen, zagen ze dat de steen voor het graf weggerold was. Ze gingen naar binnen. Maar het lichaam van de Heer Jezus lag er niet. De vrouwen schrokken vreselijk. Plotseling stonden er twee engelen bij hen, in stralende kleren. De vrouwen waren zo bang, dat ze niet naar hen durfden te kijken. De engelen zeiden: “Waarom zoeken jullie een levende man in een graf? Jezus is hier niet. Hij is opgestaan uit de dood. Weten jullie nog wat hij in Galilea gezegd heeft? Hij zei: ‘Ik, de Mensenzoon, zal door slechte mensen gevangengenomen worden. Ze zullen mij aan het kruis laten sterven. Maar drie dagen later zal ik opstaan uit de dood.’’’ Toen herinnerden de vrouwen zich de woorden van Jezus. Tot zover de Schriftlezing.

Pasen is een eitje. Volgens de Allerhande. In de Allerhande zie ik pagina’s vol met blije mensen, lenteachtige taferelen en vooral veel heerlijke recepten, met eieren natuurlijk. Maar voor mij als voorganger is Pasen allesbehalve een eitje. Er wordt binnen de vrijzinnigheid heel verschillend over Pasen gedacht. Voor de één is Pasen het belangrijkste feest van het christendom, de basis van alles, Christus is waarlijk opgestaan. Voor een ander is het een kwestie van symboliek: de dood heeft niet het laatste woord. Weer een ander denkt dat Jezus wel gekruisigd is, maar niet uit de dood is opgestaan. En een volgende twijfelt zelfs of Jezus ooit geleefd heeft of heeft niet zoveel op met Jezus. Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Of het ooit werkelijk zo gegaan is, dat Jezus is opgestaan uit het graf, is niet met zekerheid te zeggen. Daarom heet het ook geloven.

In elk geval was Pasen voor de meeste mensen altijd een fijn lang weekend om samen met geliefden het begin van de lente te vieren. Maar ook dat is nu anders. Het is dit jaar een ongewone Pasen. Nou is Pasen eigenlijk altijd een beetje ongewoon. Want dat iemand op de derde dag opstaat uit het graf is op zich al een wonderlijke kwestie. Maar door het coronavirus is Pasen in 2020 extra ongewoon. We zitten nog steeds in een crisis. Een crisis is een noodsituatie die de normale gang van zaken verstoort. En dat valt niet te ontkennen, want alle dingen die we zo graag doen met Pasen gaan niet door. We kunnen niet naar de kerk, niet bij elkaar op visite, niet naar een paasvuur en geen weekendje weg.

Wat we wel kunnen doen is: hopen. Hopen dat we op een goede dag deze crisis achter ons zullen laten. Hopen dat er licht zal zijn aan het einde van deze tunnel. Dat er een dag komt waarop we elkaar weer zullen begroeten en omarmen. Dat we in alle vrijheid weer kunnen genieten van alle mooie dingen van het leven. Ik weet niet wanneer en of die dag komt. Zekerheid kan ik u niet bieden. Maar we kunnen wel hopen. Een verhaal van Toon Tellegen:

Beste eekhoorn,

Voor mijn verjaardag wil ik maar één ding. Ik heb daar heel lang over nagedacht en ik weet ook niet hoe je aan dat cadeau kan komen. Maar toch vraag ik het. Het is de zekerheid dat de zon ’s ochtends altijd weer opgaat. Als ik ’s nachts in het donker thuis zit en niet kan slapen dan is het soms zó donker dat ik niet kan geloven dat hij weer opgaat. Is dat een raar cadeau? Denk je dat je daaraan kunt komen? Wil jij dat geven? Het moet wel de goede zekerheid zijn. Niet die van de maan, of die van de winter. Meer wil ik niet. En ik wil ook niet dat er verder nog iemand op mijn verjaardag komt. Drukte stoort altijd zo. Maar ik maak wel een taart. Voor jou. Een beukenotentaart, is dat goed?

De egel

De volgende dag kwam de eekhoorn op de verjaardag van de egel. Hij had na lang zoeken die zekerheid gevonden. In het struikgewas onder de eik pakte de egel met trillende vingers het cadeau uit. ‘Is dit nu die zekerheid?’ vroeg hij met glinsterende ogen. Het was maar een klein, onooglijk cadeautje. Het had zo weg kunnen waaien of iemand had er per ongeluk iets op kunnen zetten en dan had niemand het terug kunnen vinden. ‘Ja,’ zei de eekhoorn. De egel bekeek het cadeautje lang en borg het toen voorzichtig op tussen zijn scherpste stekels zodat niemand er ooit bij zou kunnen. ‘Zo,’ zei hij. ‘Laat het vannacht maar donker zijn, eekhoorn.’ De eekhoorn knikte en ging in het gras zitten, naast de beukenotentaart. De egel ging aan de andere kant zitten. Zo vierden ze feest.

Laten ook wij proberen toch een beetje feest te vieren vandaag. Het hoeft geen groots feest te zijn. Geen feest van zekerheid, maar het feest van de hoop. Want ik denk dat hoop op dit moment ons levenselixer is. Hoop op beterschap voor degenen die ziek zijn, hoop op beterschap voor de wereld. Ik deed vanochtend het raam open en ik hoorde het onophoudelijke voorjaarsgekwetter van de vogels. Ik sluit af met een gedicht van mijn favoriete dichter Rutger Kopland:

Een merel

Er is iets in de zang van een merel

het is voorjaar, je wordt wakker

 

Je ligt te denken in de nacht

het raam staat open – er is iets

 

waarvan de vogel zingt

en je denkt aan wat je moet opgeven

 

Er is iets in je dat leeg is

En het stroomt vol met het zingen van die merel

 

Nu wij uiteengaan vragen wij God: Ga met uw licht voor ons uit. nu wij uiteengaan wens ik jou toe: Ga met God! Vaya con dios en à Dieu! (Tekst lied 423 NLB)

Tenslotte zingen 700 kinderen Nessun dorma voor ons. Een lied van solidariteit en hoop. https://www.youtube.com/watch?v=iY-zWn_3Ho0&list=RDiY-zWn_3Ho0&start_radio=1

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Hartegroet, Esseldien Wennink (voorganger Vrijzinnig Lunteren)

Laatste columns

Je hart is de mond van g/God

Een rust(ig) plekje

In de wolken

Kunst in de kerk

Engelen bestaan wel / niet *)

Er is geen pluisje meer te bekennen……..

Vind de mens

Voor iedereen een eerste, tweede en derde plaats

Buienradar

Kringloopvondst

Scheep gaan

Mycorrhiza

Waar wachten we op?

We communiceren gewelddadig omdat we machteloos zijn

Besturen geeft je beste uren

Het is koud aan de polen

Echo

Over de noodzaak van nieuwe horizonten

Het viel mij toe …

Aan de wolken geloven