Vrijzinnig geloven is een vragende manier van geloven

Columns

Header2
Foto Column Gert

Spelletjes spelen

“Opa, zullen we een spelletje spelen?” is een standaardvraag als onze kleinzoon van 9 komt logeren.

Monopoly, Keezen, Duel, Carcassonne, Wie is het?. De keuze is reuze en gelukkig heeft hij een opa en oma die graag zo’n spel spelen. Ganzenbord is nooit een favoriet geweest, misschien omdat ik het zelf niet een erg leuk spel vind. In de put zitten, spreekt me niet zo erg aan, hoewel je het natuurlijk best wel meemaakt.

Daarmee raken we aan het nut van zo’n spel spelen. Winnen is heerlijk, maar verliezen is van kinds-af-aan een goede, en soms moeilijke, leerschool. En dan de spelregels die natuurlijk net in jouw nadeel zijn en je dus graag wilt aanpassen. Prachtig om te zien hoe kinderen daarmee omgaan. Onze kleindochter van 5 jaar is daar heel bedreven in. “Ja, opa, je mag dan best het aantal plekken vooruit gaan verdelen over de twee pionnen. Echt hoor, en dan heb ik gewonnen!”. Geweldig om in een veilige omgeving met elkaar te experimenteren en te leren.

Spelletjes spelen: een mooie leerschool voor het ‘echte’ leven. Gun je de ander iets, of pak je (meedogenloos?) de volle winst. Speel je naar de letter van de spelregels of in de geest van die regels?

Heb je respect voor je tegenstander of brand je die volledig af?

Spelen is essentieel voor kinderen. Niet alleen bordspellen spelen, maar natuurlijk ook het buitenspelen: verstoppertje, tikkertje, in de zandbak, het speeltuintje in de buurt, enzovoort. En natuurlijk niet te vergeten het samen sporten!

Het belang van spelen is zó groot dat in het ‘Verdrag inzake de rechten van het kind’ van de Verenigde Naties het recht op spelen is vastgelegd in artikel 31. Spelen hoort bij de ontwikkeling van kinderen.

Dan denk ik direct aan de plekken waar kinderen niet kunnen spelen, want er is oorlog of het is op een andere manier niet veilig en je bent op de vlucht met je moeder en/of vader. En de onvoorstelbare veerkracht van kinderen om zelfs in die situaties toch vaak momenten te vinden om te spelen.

Spelletjes spelen. Onmisbaar om op te groeien, en nog steeds ervaar ik het als super belangrijk; niet alleen voor kinderen, maar ook voor mijzelf, want wat valt er veel te leren van onze kleinkinderen als we weer eens een spelletje spelen.

Ik wens jullie een nieuwjaar waarin je veel spelletjes mag spelen.

Gert van Dalen

Laatste columns

Voor iedereen een eerste, tweede en derde plaats

Buienradar

Kringloopvondst

Scheep gaan

Mycorrhiza

Waar wachten we op?

We communiceren gewelddadig omdat we machteloos zijn

Besturen geeft je beste uren

Het is koud aan de polen

Echo

Over de noodzaak van nieuwe horizonten

Het viel mij toe …

Aan de wolken geloven

In ons is een oord van stilte

Vakantie is verloren tijd

Tureluur(s)

Heilige plaatsen

De tussenruimte

Deze creatieve geest sloot zichzelf een jaar op en het resultaat is overweldigend #boburnhaminside

Riet, Johan, Wim en Huub