Vrijzinnig geloven is een vragende manier van geloven

Columns

Header2
Img 4185

Heilige plaatsen

Al heel wat jaren hebben wij ‘heilige plaatsen’ als leidend thema voor onze vakantie. Soms is dat heel expliciet, zoals bijvoorbeeld in Schotland als we gericht op zoek gaan naar steencirkels en dergelijke. Soms is het wat minder nadrukkelijk, maar als we onderweg in ons campertje iets op weten te sporen, dan gaan we er ook langs. Zo ook dit jaar nu we – ook nog terwijl ik dit schrijf – rondtrekken door Kroatië en Bosnië.

IMG 4008

Deze foto is uit Medjugorje, een Maria-bedevaartplaats met een grote kathedraal en een enorme openluchtkerk, waar ook de pausen voorgegaan zijn. Dat in dubbele betekenis ‘pontificale’ doet mij als eenvoudige vrijzinnige niet zoveel. Maar soms vind je daar toch ineens een pareltje. Voor mij was dat dit beeld; bekijk het eens goed. Het “Christus is waarlijk opgestaan” heb ik nog nooit zo mooi verbeeld zien worden!

 

 

 

IMG 4020

Nog iets verder richting Mostar vonden we het Derwisj Klooster in Blagaj. Grote delen van Bosnië zijn tot op de dag van vandaag islamitisch. Het is een Soefiklooster en dateert van 1520. Het is tegen de rotsen gebouwd aan een rivier die ergens onder die berg ontspringt. Als je daar rondloopt wordt je als vanzelf geraakt door

de bijzondere plek en atmosfeer. Daarbij past een verstillend beeld …

 

 

IMG 4189

Een stuk noordelijker in Jajce liepen we aan tegen een ondergrondse kerk, rond 1400 helemaal uitgehouwen in de rotsen. Wat een enorme klus moet dat geweest zijn. En dat ‘alleen’ om je geloof te kunnen beleven. De sporen van de steenbeitels zijn nog goed te zien en geven een heel speciaal reliëf aan alle wanden en nissen. De foto bovenaan de column is ook uit deze kerk, ‘gewoon’ omdat ik het lijnenspel zo mooi vind. Waarom dan toch weer eindigen met een kruis? Omdat het een kruis is dat er niet is, en omdat het omringd is door symbolen van een maansikkel en een zon. Dat vind ik eigenlijk wel een heel vrijzinnig beeld.

Het is maar weer eens bewezen … heilige plaatsen zijn overal te vinden. En het is inspirerend om ze op te zoeken!

Harry Rijken

Laatste columns

Scheep gaan

Mycorrhiza

Waar wachten we op?

We communiceren gewelddadig omdat we machteloos zijn

Besturen geeft je beste uren

Het is koud aan de polen

Echo

Over de noodzaak van nieuwe horizonten

Het viel mij toe …

Aan de wolken geloven

In ons is een oord van stilte

Vakantie is verloren tijd

Tureluur(s)

De tussenruimte

Deze creatieve geest sloot zichzelf een jaar op en het resultaat is overweldigend #boburnhaminside

Riet, Johan, Wim en Huub

Het leven leven als een boek

De kleine goedheid

De magie van creativiteit

Hout