Vrijzinnig geloven is een vragende manier van geloven

Columns

Header2
Img 4935(1)

In ons is een oord van stilte

In ons is een oord van stilte,

Een plek waar het Heilige in ons woont.

Daar kunnen mensen ons niet kwetsen.

In die ruimte dringen krenkende woorden niet door.

Daar zijn wij helemaal bij onszelf en bij het Heilige.

Vanuit die ruimte kunnen wij vergeven.

Vanuit die ruimte kunnen wij liefde geven.

Die ruimte is onaangetast.

Deze mooie woorden kregen we te horen aan het begin van een vrijzinnige viering op 27 augustus. Dat was het begin van een week waarin er nog meer mooie dingen op mijn pad kwamen.

In het boek Eden van Marcel Möring las ik een paar dagen later: “Men vindt niet iets, maar men wordt gevonden door wat men zoekt. De kluizenaar die zich afzondert om God te zoeken, kan wachten tot hij zich in zijn baard kan kleden, maar God vindt hij niet. Pas als God hem vindt, heeft de kluizenaar gevonden. Zo gaat het met hem (m/v/x) die dwaalt en de weg zoekt”. Heerlijk relativerende woorden die mij deden denken aan één van mijn eerdere columns (“Zoek en je zult (niet) vinden”).

Het derde moois kwam vrijdag 1 september en wel in het prachtige museum Voorlinden in Wassenaar. Dat museum – en ook de tuin er omheen, ontworpen door de fameuze tuinarchitect Piet Oudolf – is sowieso een aanrader, maar één object paste wel heel wonderwel in de lijn van wat eerder die week op mijn pad kwam. Ik heb het dan over het object Open Ended (2007-2008) van kunstenaar Richard Serra.

IMG 4932Het is een soort doolhof van gigantische metershoge gekromde platen van cortenstaal. Het object weegt maar liefst 216 ton en het museum is er min of meer omheen gebouwd.
Ik ben er natuurlijk in gelopen en in het binnenste voel je dat je even helemaal los bent van de wereld om je heen. Je hoort er geen omgevingsgeluiden en door de kromming van de platen klopt je ‘normale’ perspectief ook niet meer. Je bent letterlijk en figuurlijk in een andere ruimte, een oord van stilte …

Wat is het mooi als woorden en kunst je kunnen helpen om weer – al is het maar even – in contact te komen met het oord van stilte in ons, met de ruimte waarin je niet gekwetst kunt worden en waarin we bij onszelf en bij het Heilige kunnen komen.

Ik wens ons allen toe dat we allemaal waar nodig dat oord van stilte in ons weten te vinden.

Harry Rijken

Laatste columns

Scheep gaan

Mycorrhiza

Waar wachten we op?

We communiceren gewelddadig omdat we machteloos zijn

Besturen geeft je beste uren

Het is koud aan de polen

Echo

Over de noodzaak van nieuwe horizonten

Het viel mij toe …

Aan de wolken geloven

Vakantie is verloren tijd

Tureluur(s)

Heilige plaatsen

De tussenruimte

Deze creatieve geest sloot zichzelf een jaar op en het resultaat is overweldigend #boburnhaminside

Riet, Johan, Wim en Huub

Het leven leven als een boek

De kleine goedheid

De magie van creativiteit

Hout