Vrijzinnig geloven is een vragende manier van geloven

Columns

Header2
Kenteken

Kentekens

Onderweg in de auto kijk ik regelmatig naar het kenteken van andere auto’s. Onze buren uit Duitsland zorgen dan geregeld voor een glimlach om mijn mond. Misschien is het je ook wel eens opgevallen: AB-CD 123 is een auto uit Beieren, Aschaffenburg en GEL-UK 123 is een auto uit de buurt van Kleef. Tja, en als het je eenmaal opvalt … of zoals Johan Cruijff zou hebben kunnen zeggen “Als je het doorhebt, ga je het zien”.

Bier

is natuurlijk een heerlijk kenteken, zeker als de temperaturen richting de dertig graden gaan.

Op een camping zag ik de volgende kentekens:

MamsWitRaar

Een kenteken met GEL-OOF 123 ben ik nog niet tegengekomen. Maar wie weet.

Doel van een kenteken is om de auto te identificeren. Zou je honderden precies dezelfde auto’s hebben, dan zorgt het kenteken voor het onderscheid. Een bon voor te hard rijden komt dan gelukkig niet bij mij terecht of juist wel. Zorgen kentekens ook voor onderscheid als je naar religies kijkt? Het zijn immers tekens om te (her)kennen. Zijn er kentekens waardoor je weet: dat is vrijzinnigheid, dat rooms katholiek, dat islam, dat hindoe, enz.? Ik denk aan klokgelui, beelden, zingen, minaretten, kleding, een kruis. Dat zijn vaak kentekens van een bepaalde religie, een bepaald geloof. Soms overduidelijk, soms heel subtiel. Het helpt om orde te brengen, omdat ik, als mens, daar behoefte aan heb. Anders overheerst de chaos in ons leven en in ons denken.

Tot slot: nu ik nadenk over kentekens en geloof schiet de volgende uitspraak van Johan Cruijff in gedachten. Hij zei: “Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.” Benieuwd welke kentekens jullie tegenkomen. Want als je het doorhebt …

Gert van Dalen

Laatste columns

Vind de mens

Voor iedereen een eerste, tweede en derde plaats

Buienradar

Kringloopvondst

Scheep gaan

Mycorrhiza

Waar wachten we op?

We communiceren gewelddadig omdat we machteloos zijn

Besturen geeft je beste uren

Het is koud aan de polen

Echo

Over de noodzaak van nieuwe horizonten

Het viel mij toe …

Aan de wolken geloven

In ons is een oord van stilte

Vakantie is verloren tijd

Tureluur(s)

Heilige plaatsen

De tussenruimte

Deze creatieve geest sloot zichzelf een jaar op en het resultaat is overweldigend #boburnhaminside