Vrijzinnig geloven is een vragende manier van geloven

Columns

Header2
51905994809 81f0837531 K1

Leven zonder angst

Ken je de serie ‘After Life’ op Netflix? Het derde seizoen is net uit, dus wij besloten maar eens te gaan kijken. Het gaat over een man die zijn vrouw is verloren aan kanker. Hij is in rouw, dus schopt tegen alles en iedereen aan – kiest volledig voor zichzelf en overweegt zelfmoord te plegen. Echter, zijn hond wil eten en uitgelaten worden. Dat weerhoudt hem ervan zijn leven te beëindigen.

Indrukwekkende afleveringen volgen, met een stevige dosis Engelse humor. Echt een aanrader om eens te kijken. Een van de wijsheden die terugkomt in de serie is dat je op deze aarde, in deze wereld, van betekenis kunt zijn. Juist door aandacht te hebben voor een ander kun je binnen jouw kleine kring van invloed iets betekenen wat het leven de moeite waard maakt. Het is beter te geven dan te nemen, want door te geven kun je een klein beetje geluk ervaren.

Bang voor de dood

Empathie met een suïcidale man in rouw resulteert ook in iets anders. Het raakt mijn eigen angst voor de dood. Is er een oorlog in Europa aanstaande met nucleair geschut? Wanneer loop ik een winkel binnen op het verkeerde moment? Amerikaans zangeres Billie Eilish zingt het: “Een leven kan veranderen in twintig seconden.” Het gevaar ligt op de loer dat ik angstig en met ingehouden adem ga leven.

After Life vertelt mij dat ik beter het tegenovergestelde kan doen. De angst loslaten en iedere dag dat wij in veiligheid en gezondheid mogen leven, omarmen. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik laat mij daar graag aan herinneren. Een Chinese monnik deelde de wereld eens op in twee soorten mensen: de gelukkigen en de ongelukkigen. Het verschil tussen die twee? De ongelukkigen lijken zich tegen alles wat is te verzetten. De gelukkigen accepteren wat is.

Wijsheden

Zo zijn er natuurlijk meer wijsheden op te speuren. Maak je geen zorgen over de dag van morgen, iedere dag heeft genoeg aan z’n eigen last. Zorgen maken is sowieso zinloos, want als je er iets aan kunt veranderen, ga dat dan doen. Kun je er niets aan veranderen, dan heeft zorgen maken alsnog geen zin. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar dankbaarheid voor iedere dag dat we leven, ondanks de omstandigheden, is alleen mogelijk als we met deze materie oefenen.

Dan maakt het niet uit dat een wereldleider landen binnenvalt, want we gaan hem niet tegenhouden. Dan wandelen we winkels binnen zonder zorgen, want we kunnen niet voorspellen wat er gebeurt. Alles zonder roekeloos te worden natuurlijk, maar met een goed gemoed en in dankbaarheid voor dit wonder dat leven heet.

De geplaatste foto is gemaakt door:

Johan Wieland @ Flickr.com

Laatste columns

Voor iedereen een eerste, tweede en derde plaats

Buienradar

Kringloopvondst

Scheep gaan

Mycorrhiza

Waar wachten we op?

We communiceren gewelddadig omdat we machteloos zijn

Besturen geeft je beste uren

Het is koud aan de polen

Echo

Over de noodzaak van nieuwe horizonten

Het viel mij toe …

Aan de wolken geloven

In ons is een oord van stilte

Vakantie is verloren tijd

Tureluur(s)

Heilige plaatsen

De tussenruimte

Deze creatieve geest sloot zichzelf een jaar op en het resultaat is overweldigend #boburnhaminside

Riet, Johan, Wim en Huub