Vrijzinnig geloven is een vragende manier van geloven

Columns

Header2
Img 0936

Zoek en je zult (niet) vinden

“Zoekt en gij zult vinden” is een opmerking die ik in mijn jeugd vaak gehoord heb. Was het niet vanaf de kansel, dan wel uit de mond van mijn (groot)ouders. Zo’n uitdrukking wordt dan zo gewoon dat je er niet eens meer over nadenkt of je het daar wel mee eens bent.

Artiesten en kunstenaars zijn bij uitstek figuren die je ineens op een ander been kunnen zetten. Zo overkwam mij dat in de pinksterviering is een vrijzinnig kerkje elders in den lande. Als voorbede werd daar het lied “Laat” van Stef Bos uitgesproken. Ik citeer daar een stukje uit:

“Laat je leiden door een dwaallicht

Wat je zoekt is niet te vinden

De mooiste weg kent geen bestemming

En gaat van buitenaf

Naar binnen

 

Verleg de grens

Zoek de ruimte

Laat de waarheid

In het midden

Laat de verte

Dichterbij

En laat de vreemde

Binnen”

Als je zelf zo driftig aan het zoeken bent, vind je waarschijnlijk alleen antwoorden die je vooraf al had kunnen verzinnen. Hoe anders kan het zijn “als je de ruimte zoekt”, “de waarheid in het midden laat”, “de verte dichterbij” of “de vreemde binnen laat komen”!

De laatste weken heb ik zelf ervaren hoe een verhuizing (naar een hele nieuwe omgeving) hele andere perspectieven kan geven. Er gaan letterlijk en figuurlijk nieuwe werelden open. Nu wil ik niemand aanraden om voortdurend te verhuizen (verhuizen is zeker ook een energieverslindende bezigheid!), maar er zijn ook andere manieren om grenzen te verleggen en ruimte te zoeken. De vakanties staan voor de deur en dan passeer je grenzen en maak je ander keuzes dan je in het ‘normale’ leven zou doen. En misschien kan het nog wel eenvoudiger en ook vaker door je in bepaalde situaties voor te nemen om nu eens niet te doen wat je altijd doet. En dan eens kijken en ervaren wat er gebeurt. Kortom: experimenteer …, probeer het eens, ….

Zoek geen antwoorden, maar zoek ruimte en laat je verrassen door de antwoorden die dan komen. Dat zou nog wel eens heel mooi en inspirerend uit kunnen pakken!

Harry Rijken

Laatste columns

Voor iedereen een eerste, tweede en derde plaats

Buienradar

Kringloopvondst

Scheep gaan

Mycorrhiza

Waar wachten we op?

We communiceren gewelddadig omdat we machteloos zijn

Besturen geeft je beste uren

Het is koud aan de polen

Echo

Over de noodzaak van nieuwe horizonten

Het viel mij toe …

Aan de wolken geloven

In ons is een oord van stilte

Vakantie is verloren tijd

Tureluur(s)

Heilige plaatsen

De tussenruimte

Deze creatieve geest sloot zichzelf een jaar op en het resultaat is overweldigend #boburnhaminside

Riet, Johan, Wim en Huub