Vrijzinnig geloven is een vragende manier van geloven
Columns
Uniek bezoek aan Het Schip Amsterdam
Woensdag, 12 september, organiseerde Vrijzinnig Lunteren, samen met Martinus van Milt van Van Milt restaurateurs, een bezoek aan Het Schip in Amsterdam. Museum Het Schip is opgenomen in het fabelachtige woningbouwcomplex ontworpen door architect Michel de Klerk in Amsterdam West. Het Schip wordt nog steeds bewoond en het museum is gevestigd in verschillende delen van het gebouw, waar je ook kunt zien hoe men voor en na de woningwet was gehuisvest.
“Niets is mooi genoeg voor de arbeider, die al zo lang zonder schoonheid heeft moeten leven.”
Een prachtige uitspraak van Michel de Klerk. Architect De Klerk behoorde tot de Amsterdamse School. Een groep architecten die rond 1920 uitbundig de dynamiek en de structuur van de architectuur tot uiting bracht. Dat gebeurde met expressieve kleuren en materialen en rijke versieringen.
In de Spaarndammerbuurt in Amsterdam staat het geweldige resultaat van het idealisme van De Klerk: Het Schip waar de arbeider in schoonheid kon leven. Het expressionistische woningblok is wereldberoemd en wordt in de volksmond Het Schip genoemd, want als je langs de gevel kijkt, is een schip dat door de golven vaart te ontdekken.
Na het welkom en de koffie, vertelden Ciska van der Leeden, Martijn Hendriksen en Martinus van Milt over de restauratie van Het Schip die net afgerond is. De bevlogenheid van Ciska, Martijn en Martinus spatte er vanaf! En zij kregen een uniek inkijkje in hoe zo’n restauratie in zijn werk gaat. Van onderzoek van stenen en cement (of heet het mortel?) tot het vinden van brussels zand wat precies de juiste structuur heeft. Van 1.000 vergaderuren tot 150.000 stenen die met de hand gesorteerd zijn op kleur tot het metselen van een leeuwenkoppen of zijn het naga’s?
We genoten van een voortreffelijke lunch, waarna het gebouw uitgebreid bekeken werd onder leiding van gidsen van museum Het Schip. Door de inleidingen vooraf, kijk je met andere ogen en zie je veel meer. Wat een prachtige gebouw staat daar in Amsterdam. Niet voor niks komt het mogelijk op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Tot slot: dank aan Johanna Scholte en Martinus van Milt voor het organiseren van deze prachtige excursie.